فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 34 (اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم سلیمی، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم، محمدحسین احمدی صفحات 1-18

    جامعه ی اسلامی نیازمند نظام اقتصادی مبتنی بر تعالیم دینی است؛ زیرا الگوی تولید، توزیع و مصرف در جامعه از عوامل موثر بر فرهنگ و امنیت ملی می باشد. این پژوهش، به منظور تبیین مسوولیت شرعی روحانیت در ایجاد گفتمان اقتصاد مقاومتی، با روش توصیفی-تحلیلی و مطالعه ی اسنادی؛ با احصای ویژگی های اقتصاد مقاومتی از بیانات رهبری، ذکر نسبت آن با نظام اقتصادی اسلام و شرح چالش ها و فرصت های اقتصادی پیش روی ایران، ضرورت اجرای این الگو را تشریح، و با بیان ماهیت و کارکرد گفتمان سازی مفاهیم دینی-انقلابی و به استناد ادله ی شرعی وظایف اجتماعی روحانیت، لزوم گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی توسط این نهاد را تبیین نموده است. بهدلیل وجوب حاکمیت نظام ولایت الهی، ممانعت از نفوذ الگوی ضددینی و بحران زای توسعه ی غربی، مقابله با جنگ نرم اقتصادی، و بهره برداری بهینه از ذخایر خدادادی، تحقق اقتصاد مقاومتی، ضرورتی انکارناپذیر بوده و لازمه اش گفتمان سازی عمل محور آن است؛ روحانیت، مهم ترین متولی تعلیم و تربیت اسلامی، باید با تبیین، تبلیغ، تثبیت و تعمیق ابعاد اقتصاد مقاومتی و فرهنگ متناسب با آن، با اثرگذاری بر بینش، گرایش و رفتار اقتصادی آحاد جامعه، زمینه ساز تبدیل اقتصاد مقاومتی به خواست عمومی و تحقق آن شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، روحانیت، رهبر معظم انقلاب، ضرورت، گفتمان سازی
  • عطیه نتاج مجد *، بهاره حسن زاده صفحات 19-25

    در بیشتر موارد سادگی از پیچیدگی نتیجه‌ی بهتری می‌دهد. در سایر سبک‌های عکاسی شلوغی و کمبود نظم قابل توجهی مشاهده می‌شود. سبک مینیمالیسم دیدی متفاوت و تازه‌ به بیننده می‌دهد و همین عامل موجب خاص بودن این سبک شده است. آنچه این سبک را از سایر سبک‌ها متمایز می‌کند، حذف جزییات، عدم آشفتگی، وجود فضای تنفس، استفاده مینیمالیستی و هوشمندانه از عنصر رنگ و انتخاب پس‌زمینه‌ و ترکیب‌بندی ساده‌ می‌باشد. در برخی موارد با ترکیب‌بندی المان‌ها می‌توان تصاویر بی‌نظیری را خلق کرد. گاهی نیز با ایجاد یک فضای بدون جزییات می‌توان عکسی چشم‌نواز گرفت. با حذف بی‌نظمی‌ها، جزییات غیرضروری و عناصر فرعی می‌توان به نگاه بیننده جهت داد و توجه او را به یک سوژه‌ی خاص جلب کرد. در واقع در این صورت بیننده راحت‌تر درک می‌کند که تمرکز اصلی عکاس روی چه موضوعی بوده است و عکاس از خلق این عکس چه هدفی داشته است. عکاس مینیمالیست تلاش می‌کند تا با ساده‌گرایی، درک مفهوم عکس را برای بیننده ساده‌تر کند. بنابراین عکاسی مینیمال، سبک ساده‌گرایی هنر عکاسی است.

    کلیدواژگان: مینیمالیسم، عکاسی مینیمالیسم، خصوصیات عکاسی مینیمالیسم
  • احمد بحرینی * صفحات 26-41

    اشتغال زنان همپای عصر صنعتی مهم‏تر شد؛ زیرا زنان در نیل به استقلال مالی، هویت شخصی، مشارکت اقتصادی و مانند آن به کار در خارج از خانه اهمیت بیشتری داده‏اند. علاوه بر این، نیاز جوامع صنعتی و حتی کشورهای رو به رشد به کار زنان، آنان را به کار تشویق کرده است. امروزه یکی از مهمترین مسایل جوامع انسانی مساله رعایت حقوق زنان و حفظ منزلت والای آنان و پرهیزاز برخوردهای تبعیض آمیز و مبتنی بر جنسیت با زنان است. در همین راستا دولت ها و سازمان های بین المللی،کنوانسیون ها و اسناد بین المللی مهمی را که همگی در جهت نفی هر گونه تبعیض علیه زنان و احقاق حقوق آنان و حمایت از حقوق زنان کارگر هستند، تدوین کرده و به تصویب رسانده اند. معاهدات عام بین المللی هرکدام به نحوی حقوق زنان کارگر را مورد تاکید قرار دادند. بنابراین هدف ما از این پژوهش، بررسی حقوقی حمایت از حقوق زنان کارگر طبق حقوق بین الملل کارمی باشد.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، معاهدات بین المللی، کارگر، حقوق بین المللی کار، جنسیت
  • مهدی اخگری، علیرضا قاسمیان مقدم * صفحات 42-61

    در چند سال اخیر روستاها شاهد افزایش جرایم و بزهکاری بوده اند. با گسترش جرایم و ضرورت کاهش و پیشگیری از آن. لازم است عوامل موثر بر جغرافیای جرایم شناسایی شود تا بر اساس شناخت این عوامل بتوان به کاهش جرایم و پیشگیری از آنها پرداخت. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر جغرافیای جرم و بررسی تاثیرات این عوامل بر جغرافیای جرم است. در این مسیر، تخت موضوع مورد مطالعه معرفی و بررسی گردید. تحقیقات صورت گرفته توسط سایر محققین در دو بخش داخلی و خارجی طبقه بندی شد و سپس نظریه های موجود مورد بررسی قرار گرفتند. برای شناسایی متغیرها و شاخص های عوامل موثر بر جغرافیای جرایم (متغیر مستقل پژوهش) از طریق مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیق و همچنین مصاحبه با خبرگان و اساتید جرم و جغرافیای جرم استفاده شد. این عوامل در قالب سه متغیر کلی و 9 شاخص طبقه بندی شد. برای سنجش متغیر عوامل اقتصادی از 4 شاخص کلی استفاده شد. برای عوامل اجتماعی - فرهنگی نیز از چهار شاخص کلی استفاده شد. منیر محیطی کالبدی نیز به تنهایی مورد سنجش قرار گرفت. برای سنجش متغیر وابسته پژوهش (جغرافیای جرم از 6 متغیر اصلی بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش خانوارهای روستایی ساکن روستای نایبند شهرستان طبس بودند که 108 خانوار در این سکونتگاه روستایی به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و مورد سنجش قرار گرفتند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. اعتبار پرسشنامه تحقیق از طریق اعتبار موری و سازه و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید گشت. داده های جمع آوری شده نیز از طریق نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل در دو بخش توصیفی و استنباطی ارایه گردید و فرضیه های تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. از میان 11 فرضیه طراحی شده در تحقیق 9 فرضیه مورد تایید قرار گرفت و 2 فرضیه آن رد شد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که معادله رگرسیون برای تبیین متغیر وابسته دارای 6 مرحله است. به ترتیب امکانات آموزشی تفریحی11.2درصد اعتماد اجتماعی2.5 درصد، اشتغال نامناسب 2.7درصد، عوامل محیطی-کالبدی 1.7درصد، نوسانات فصلی جمیت 1.4 درصد و میزان درآمد 1 درصد از متغیر وابسته (جغرافیای جرم) را تبین می کنند. به طور کلی این متغیر 6 متغیر توانسته اند20.5 درصد از تغییرات جغرافیای جرم را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: جغرافیای جرم، عوامل اقتصادی، عوامل محیطی- کالبدی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، روستای نایبند، شهرستان طبس
  • سلیمه اسمعیلی، محمدمهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 62-77

    مسئله جواز و عدم جواز استفاده از بی ‌حسی در فرایند اجرای حدود شرعی موضوع این مقاله است که با هدف بررسی مبانی فقهی بی‌حس کردن اعضا هنگام اجرای حدود اسلامی و مطالعه آرای موافقان و مخالفان در اجرای حدود اسلامی و مطالعه آرای موافقان و مخالفان و بر مبنای مطالعات کتابخانه‌ای و بررسی دیدگاه‌ های فقهای شیعه امامیه صورت گرفت انجام شده است. این مسئله از جمله مسایل مستحدثه‌ای است که فقهای متقدم متعرض آن نشده ‌اند اما شاید بتوان گفت که از فقهای متاخر نمی‌توان کسی را یافت که در مورد آن اظهار نظر نکرده و حکم شرعی آن را تبیین نکرده باشد؛ بنابراین در خصوص موضوع این مقاله تحقیقات زیادی صورت گرفته منتها در ضمن تحقیقات فقهی دیگر منتشر شده است و معدود مقالاتی هم که در این زمینه وجود دارد بسیار موجز هستند. امتیاز این مقاله نسبت به تحقیقات مشابه گذشته، بررسی موضوع و مطالعه آراء و ادله موافقان و مخالفان به صورت منسجم و نسبتا جامع است؛ اما نکته مهم در این مسئله اختلاف فتواهایی است که با توجه به عدم بیان حکم آن از جانب شارع مقدس از سویی و توجه به حکمت و علل اجرای حدود از سویی دیگر صورت گرفته است. در این مقاله تلاش کرده‌ایم تا اقوال موافقان و مخالفان جواز به ‌کارگیری مواد بی‌حس‌کننده در اجرای حدود شرعی با ذکر ادله آنان بررسی گردد.

    کلیدواژگان: حد، بی حسی، قطع عضو، فقه امامیه، سرقت
  • محمدعلی ترکاشوند، مسعود قمری *، معصومه جانجانی، لیلا قمری صفحات 78-99

    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه عوامل فشارزای شغلی و خودکارآمدی معلمان مقطع راهنمایی شهرستان تویسرکان می باشد. در این راستا یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی تنظیم شده است. روش تحقیق این پایانامه با توجه به ابزار گردآوری داده ها پیمایشی با ماهیت توصیفی می باشد که در محیط واقعی با حداقل مداخله پژوهشگر صورت پذیرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه معلمان دوره راهنمایی شهرستان تویسرکان در سال تحصیلی 92-91 می‏باشد که بر اساس اطلاعات اخذ شده از سازمان آموزش و پرورش استان همدان شامل 301 نفر (156نفر) دبیر زن و (145نفر) دبیر مرد می‏باشند. و حجم نمونه با استفاده از رابطه کوکران 170 نفر برآورد گردید. و نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. وسیله گرد آوری داده ها پرسشنامه می باشد. در مرحله میدانی اقدام به طراحی پرسشنامه گردید و پس از دریافت راهنمایی و مشاوره های لازم از اساتید دانشگاهی و خبرگان صنعت اصلاحات لازم در پرسشنامه اعمال گردید. سپس پرسشنامه در حجم نمونه کم، بین 33 نفر از پاسخگویان توزیع شد و پس از جمع آوری و ورود داده ها در spss اقدام به تعیین پایایی با استفاده از آلفای کرانباخ گردید. که نتایج حاکی از پایایی بالای آزمون داشت. و پس از سنجش روایی و پایایی، پرسشنامه در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. بدین ترتیب که برای طبقه بندی، تلخیص و تفسیر داده ها از روش آمار توصیفی و برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش آماری استنباطی (rآزمون اسپیرمن) استفاده شد. نتایج حاصل بیانگر وجود رابطه معنی دار و معکوسی بین عوامل فشارزای شغلی و ابعاد آن با خودکارآمدی معلمان می باشد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، عوامل فشارزای شغلی، ابهام نقش، تعارض نقش، گرانباری نقش
  • آمنه آران دینکی * صفحات 100-116

    قبرستانها و بقایای مرتبط با آیین تدفین یکی از مهمترین داده های باستانی جهت پی بردن به ابعاد مختلف زندگی بشر می باشد. چرا که نشان دهنده عقاید، فرهنگ، و هنر حجاران و مردمان دوره های گذشته است. نقوش و نمادهایی که بر روی سنگ قبرها حکاکی شده، گنیجنه ای گرانبها و ارزشمندی که بیانگر فرهنگ غنی و پربار مردمان هنر منطقه و کشوری می باشد. رمز پردازی و نمادپردازی ارتباط خاصی با زندگی انسان داشته و یکی از مهم ترین ابزارهای هنرمندان کهن، برای بیان مفاهیم، اعتقادات، باورهای دینی، فرهنگی، اساطیری، محسوب می شود. در این پژوهش به مطالعه و تحلیل نقوش نمادین سنگ قبرهای سفیدچاه بهشهر که از گورستانهای بسیار مهم لحاظ قدمت و مضامین نهفته در شکل کالبدی سنگ قبرها، نقش بسته است، پرداخته خواهد شد. هدف از این پژوهش تحلیل نشانه شناسانه نقوش نمادین سنگ قبرها از دیدگاه چارلز ساندرس پیرس فیلسوف و منطق دان آمریکایی، که از اولین کسانی بود که به طبقه بندی واحدهای نشانه شناسی پرداخت. او نشانه ها را به سه دسته شمایلی، نمایه ای، نمادین تقسیم نمود. او معتقد بود که نشانه ها الگویی سه وجهی دارد، نمود یا صورت نشانه، تفسیر یا معنای نشانه، موضوع یا چیزی که نشانه را به آن ارجاع می دهند. نتیجه پژوهش نشان می دهد نقوش نمادین سنگ مزارها، اندیشه، باورها و اعتقادات و نحوه تفکر مردمان منطقه را بیان می کند.

    کلیدواژگان: نقوش نمادین، سنگ قبر، سفیدچاه بهشهر، چارلز ساندرس پیرس